Open monumentendagen: 8 + 9 september 2018

Minkmaatateliers deelnemer open monumentendagen van 8 en 9 september 2018


Voormalige school gelegen aan de Minkmaatstraat 15a. De school is in opdracht van de gemeente Enschede gebouwd in 1895. Het gebouw is een gemeentelijk monument.

  • Zaterdag 8 en zondag 9 september geopend van 11.00 – 17.00 uur.
  • Tijdens de open momumentendagen is in de grote centrale gang een expositie met een variatie van werk en ontwerpen ingericht. Diverse werkruimtes/ateliers zijn opengesteld voor bezichtiging. Het atelier van Joyce van Heek is beide dagen open van 15.00 tot 17.00 uur. Daarnaast zijn er op diverse momenten muziekoptredens gepland.

Multidisciplinaire bezetting
Het mooie oude schoolgebouw wordt al ruim bijna 30 jaar verhuurd als ateliervoorziening voor beeldende kunstenaars. In het gebouw werken beeldend kunstenaars en vormgevers, in allerlei disciplines, die variëren van schilderen, beeldhouwen, leather design (sacred skins), fotografie en film tot het maken van (licht)installaties, muziekinstrumenten, meubels en architectonisch/bouwkundig ontwerpen.
Er zijn 7 zeer ruime oude schoollokalen beschikbaar als werkruimten. In de grote centrale – geheel gerenoveerde- gang worden regelmatig tentoonstellingen georganiseerd. Alle werkruimten zijn voorzien van centrale verwarming, stromend water en grote ramen die uitkijken op de romantische oude tuin die het gebouw omgeeft.

Organisatie en doelstelling
De Gemeente Enschede is eigenaar van het gebouw en draagt zorg voor het buitenonderhoud. Beheer, organisatie, binnen onderhoud en tuinonderhoud e.d. worden op ideële basis gedaan door bestuur en huurders van de Minkmaatateliers (onderdeel van Stichting Ateliers de Werkhaven). De voornaamste doelstelling van die stichting is het beschikbaar stellen en beheren van betaalbare werkruimtes die geschikt zijn voor professioneel werkende beeldend kunstenaars.

Vast staat in ieder geval dat de kunstenaars en ontwerpers die in de gebouwen werken een bijdrage leveren aan de realisatie van een gevarieerd cultureel klimaat in Enschede.