10 & 11 september: Open Monumentendagen

Tijdens de monumentendagen op zaterdag 10 en zondag 11 september 2022 zijn de Minkmaat Ateliers voor bezoekers geopend van 10.00 – 16.00 uur. In de hal van het gebouw is de tentoonstelling Matter of Seeing – Seeing of Matter te zien.

Matter of Seeing – Seeing of Matter

een tentoonstelling met werk van Afra Willems

In het kader van duurzaamheid, het thema van deze open monumentendagen, recycle ik een bestaande tentoonstelling. In 2014 maakte ik Material World voor een expositie bij Kunstenaarsinitiatief B93. De tentoonstelling bestond uit een aantal proeflappen gemaakt van afvalmateriaal, kledingstukken gemaakt van dit nieuwe materiaal op afvalbasis en een serie kostuums gemaakt van oude kledingstukken. De kleding werd getoond op etalagepoppen en op levende modellen die dwars door de hal van B93 naar buiten liepen en via de brandtrap weer binnen tevoorschijn kwamen.

Als kind was ik gefascineerd door het tijdschrift SamSam, met daarin foto’s van mensen uit het globale zuiden die verschillende voorwerpen maakten van afval. Uit de urban jungle in de sloppenwijken van de miljoenensteden werd volop materiaal geoogst door inventieve geesten die de grondstoffen handige wisten te herkennen. Hier bij ons, in Enschede is er ook enorm veel afval. Plastic tassen, drankkartons en sinaasappelnetjes kwamen acht jaar geleden zo veelvuldig voor in mijn keuken dat het bijna een soort kunstmatig onkruid werd.

Ik maak(te) mijn afvalcreaties vanuit een gemis naar natuur of verbintenis met de wereld. Het maakt me verdrietig als ik na een bezoek aan de supermarkt eerst tien minuten lang plastic verpakkingen aan het verwijderen ben van de spullen die ik moet kopen omdat ik ze zelf niet kan maken. Verpakkingen hergebruiken helpt mij om me minder ontheemd te voelen. En misschien helpt het ook om me verbonden te voelen met de mensen die je nooit ziet, de mensen ver weg die de grondstoffen delven voor alle zooi hier in het Westen.

Matter of seeing – seeing of matter is een herhaling van Material World. De plastic zakken jurk en de plastic zakken sok zijn onderdeel van een grotere collectie afvalkleding. Daarnaast toon ik proeflappen of weefsels van drank kartonnen en ander verpakkingsmateriaal. En duurzaamheid ten spijt, er is ook een nieuw werk bij.